sunnuntai 30. joulukuuta 2007

M113

M113 on kuljetuspanssarivaunu perheen perus muoto, joka on yksi maailman eniten tuotettu ja levinnyt panssariajoneuvo. M113 perusmalli kykenee liikkumaan vaikeassa maastossa, nopeisiin liikkumis operaatioihin hyvillä teillä, sekä rajoitettuihin amfibi operaatioihin järvissä ja joissa. Erilaisia erikois malleja M113 vaunusta on mielettömät määrät, lähes jokaiseen mahdolliseen taistelu ja tuki tehtävään.

Pelkästään katsomalla M113:sta, voi katsoja päätellä että se on varsin yksinkertainen rakenteeltaan, mikä on totta - vaikkakin ei mikään huono asia. Yleismaailmallisesti M113:sta on pidetty erityisen helppona huoltaa ja ylläpitää, sekä suhteellisen halpana tuottaa. Alumiini rakenteensa vuoksi se voidaan ilmakuljettaa lähes millä tahansa kuljetus järjestelmällä, olkoon se kuljetus helikopteri tai lenkokone. Vastapainona on, että M113 ei välttämättä kestä kuin kivääri kaliiberin tulta, toisaalta se ei alunperinkään ollut tarkoitettu kuin jalkaväen kuljettamiseen ja tuki tehtäviin.

Yhteensä 80.000 kappaletta M113 -sarjan panssarivaunua on valmistettu Yhdysvalloissa ja ympäri maailmaa lisenssillä. Tämän vuoksi ei ole mikään ihme, että kyseistä kuljetuspanssarivaunua tapaa lähes jokaisessa maailman kolkassa vieläkin suuria määriä. Vietnamin sodassa M113 sai oman tulikasteensa, jossa sitä käytettiin varsin paljon. M113 on inspiroinnut seuraavan sukupolven kuljetuspanssarivaunuja ja tulee löytymään useiden armeijojen inventaarioista vuosikausia, vaikka se alkaa olemaan suhteellisen vanha. Tämä johtuu todennäköisesti suuresta määrästä, halvasta osto hinnasta, sekä erityisesti monipuolisuudestaan.

Kuvassa: M113A2
Lähteet: http://en.wikipedia.org/wiki/M113

M48 "Patton"

M48 oli Yhdysvaltojen ensinmäinen todellinen taistelupanssarivaunu kylmän sodan aikana, ollen jatko kehitystä vanhemmasta M47 panssarivaunusta. Se oli yksi pitkäikäisimpiä malleja, ollen käytössä 1950-luvulta aina 1990-luvulle asti. Vietnamin sodassa M48 oli Yhdysvaltojen armeijan ja merijalkaväen perus taistelupanssarivaunu. Sitä käyttivät useat maat (erityisesti NATO:ssa olevat) kylmän sodan aikana.

M48 suunniteltiin korvaamaan edeltäjänsä M47 ja M4 Sherman, jotka olivat jo pahasti ajan syömiä tekniikkansa osalta. Vaikka M48 oli jatko kehitystä M47:stä, se oli lopulta täysin uusi panssarivaunu malli, vaikka tietyiltä osilta M47:n tausta näkyi siinä. Viimeisin yhdysvaltojen käyttämä M48A5 taistelupanssarivaunu poistui käytöstä 80-luvulla, mutta M48 perheen taistelupanssarivaunut jatkavat toimintaansa useiden armeijoiden käytössä edelleenkin.

Kuvassa: M48A4
Lähteet: http://en.wikipedia.org/wiki/M48_Patton

Centurion

Centurion toimi Britannian taistelupanssarivaununa toisen maailmansodan jälkeisenä aikana. Sitä on pidetty yhtenä kaikkien aikojen onnistuneimmista panssarivaunu kehityksistä, pääasiallisesti hyvän panssaroinnin, päivitys mahdollisuuksien, rungon monikäyttöisyyden ja pitkän palvelus iän vuoksi. Tämä taistelupanssarivaunu suunniteltiin alunperin toisen maailmansodan aikaan, mutta sota kerkesi loppua, ennen kuin Centurion pystyi osallistumaan siihen. Tulikasteensa vaunu sai Korean sodassa, jossa sen suoritus kyvyt olivat huomattavasti paremmat, kuin Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton suunnittelemilla vaunuilla.

Korean sodan jälkeen Centurion näki sodan kasvot uudelleen Australialaisten käsissä Vietnamin sodassa, vaikkakin lähinnä tulituki toiminnassa. Centurion mallin vaunuja voidaan edelleen löytää joidenkin armeijoiden inventaarioista. Nykyisinkin vielä mm. 2006 Israel-Libanon konfliktissa Israelin armeija käytti modifioituja Centurionin runkoja raskaina miehistönkuljetus vaunuina ja erilaisissa pioneeri/tykistö ajoneuvoina.

Kuvassa: Israelin armeijan A41 "Centurion"
Lähteet: http://en.wikipedia.org/wiki/Centurion_tank

AMX-30

AMX-30 on Ranskan armeijan käyttämä taistelupanssarivaunu, jonka suunnitteli ja tuotti GIAT industries. Samaan tapaan kuin suurinpiirtein samoihin aikoihin ilmestynyt Leopard 1, tämän vaunun suunnittelussa panostettiin erityisesti tulivoimaan ja liikkumis kykyyn. Tämän lisäksi vaunu haluuttiin kykenevän toimimaan minimaalisen huollon vallassa, minkä vuoksi erityistä huomiota suunnittelussa sai automotiiviset osat (moottori, vaihdelaatikko, hydrauliikka ja iskunvaimentimet).

Ensinmäiset tuotanto mallit Ranskan armeija sai käsiinsä 1966. Tuohon aikaan AMX-30 tarjosi huomattavaa etua vastustajiin nähden nopeudessa. Valitettavasti tällä oli huomattavia huonojakin puolia, panssarin ollessa peruksena n.50mm, koska paino oli pidettävä minimissä. Silti, AMX-30:tä voidaan pitää parhaana panssarivaununa joka on tullut Ranskasta toisen maailman sodan jälkeen.

Normien mukaisesti AMX-30:ssä oli täysin tiivis runko, mikä mahdollisti toiminnan ydin, kemiallisen ja biologisen uhan alaisuudessa. Se myös kykenee kahlaamaan jopa 2 metrin syvyydessä. Panssarivaunun mukana kulki tarvittaessa jopa 47 kappaletta ammuksia pää aseeseen.

Kuvassa: AMX-30B2
Lähteet: http://en.wikipedia.org/wiki/AMX_30

Leopard 1

Leopard 1 on Saksalais valmisteinen taistelupanssarivaunu, jonka ensinmäiset tuotanto vaunut aloittivat palveluksensa 1965. Tätä vaunua ja sen eri versioita käytti/käyttää Saksan lisäksi useat Euroopan maat, Kanada, Brasilia, sekä Chile. Taistelupanssarivaununa Leopard 1 on varsin perinteinen, tosin jo suunnittelu vaiheessa panostettiin enemmän vaunun nopeuteen, kuin panssarointiin. Pääaseistuksena siinä oli Länsi-Saksan lisenssillä valmistama Britannian legendaarinen 105mm L7 panssarivaunukanuuna.

Alunperin Leopard 1:nen piti suunnitella yhteistyössä Ranskan kanssa 1950-luvulla, mutta yhteistyö ei sujunut, joten molemmat maat valitsivat omat tiensä panssarivaunu suunnittelussa. Tuotannon loppuessa yhteensä 6485 Leopard-1 vaunua oli valmistettu, mistä 4744 oli taistelupanssarivaunuja ja 1741 erilaisia erikois ajoneuvoja, kuten hinaus ja ilmatorjunta -vaunuja. Kylmän sodan päätyttyä Leopard 1 perhe on siirtymässä taka-alalle useimmissa maissa. Saksan armeijassa (Bundeswehr) Leopard 1 taistelupanssarivaunut oli vuoteen 2003 mennessä korvattu Leopard 2 taistelupanssarivaunuilla. Leopard 1 perheen erikoisajoneuvot kuitenkin jatkavat toimintaa vielä pitkään.

Kuvassa: Leopard 1A5
Lähteet: http://en.wikipedia.org/wiki/Leopard_tank

Leopard 2

Leopard 2 on saksalais valmisteinen taistelupanssarivaunu, jonka pääasiallisesti valmisti Krauss-Maffei-Wegmann. Kyseinen vaunu kehiteltiin 1970-luvun alkupuolella, ensinmäisten vaunujen tullessa Saksan armeijan (Bundeswehr) palveluksen 1979. Leopard 2 korvasi täysin edellisen sukupolven Leopard 1:sen. Eriversioina Leopard 2 on käytössä yli kymmenessä Euroopan valtiossa, sekä niiden lisäksi pienempiä määriä ympäri maailmaa. Tähän päivään mennessä Leopard 2:sen eri versioita on valmistettu yhteensä 3.480 kappaletta.

Leopard 2 voidaan jakaa kahteen eri vaiheen tuotanto versioon, alkuperäisen (tuotanto) version ollessa 2A4, jossa oli lähes täysin vertikaalisilla seinämillä varustettu torni. Uudempi, "kehitetty" versio tunnetaan Leopard 2A5 versiona, jossa useita parannuksia, mm. juuri tornin uudelleen muotoilu, moottorin kehitys, sekä useita muita ominaisuuksia. Kaikki Leopard 2 sarjatuotanto vaunut on varustettu digitaalisella tulen hallinta järjestelmällä (mukaan lukien laser etäisyys mittari), vakautettu vaunukanuuna, koaksiaalinen konekivääri mallia MG3, sekä yönäkö laitteisto.

Vaunu kykenee täysin aloittamaan taistelu toiminnan liikkuessaan vaikeassa maastossa. Leopard 2 kykenee myös kahlaamaan 1.2 metriä ilman valmisteluja, tai yli neljä metriä syvällä, käyttäen snorkkelia. Korkeat esteetkään eivät tuota ongelmia, koska Leopard 2 kykenee nousemaan metrin korkeiden esteiden yli. Kaikki Leopard 2 käyttävät turboahdettua V12 esikammio dieseliä, mikä antaa ulos n. 1.500 hevosvoimaa.

Kuvassa: Suomen puolustusvoimien Leopard 2A4
Lähteet:
Panssarivaunu asentaja kurssi/Leopard linja
http://en.wikipedia.org/wiki/Leopard_2