sunnuntai 30. joulukuuta 2007

AMX-30

AMX-30 on Ranskan armeijan käyttämä taistelupanssarivaunu, jonka suunnitteli ja tuotti GIAT industries. Samaan tapaan kuin suurinpiirtein samoihin aikoihin ilmestynyt Leopard 1, tämän vaunun suunnittelussa panostettiin erityisesti tulivoimaan ja liikkumis kykyyn. Tämän lisäksi vaunu haluuttiin kykenevän toimimaan minimaalisen huollon vallassa, minkä vuoksi erityistä huomiota suunnittelussa sai automotiiviset osat (moottori, vaihdelaatikko, hydrauliikka ja iskunvaimentimet).

Ensinmäiset tuotanto mallit Ranskan armeija sai käsiinsä 1966. Tuohon aikaan AMX-30 tarjosi huomattavaa etua vastustajiin nähden nopeudessa. Valitettavasti tällä oli huomattavia huonojakin puolia, panssarin ollessa peruksena n.50mm, koska paino oli pidettävä minimissä. Silti, AMX-30:tä voidaan pitää parhaana panssarivaununa joka on tullut Ranskasta toisen maailman sodan jälkeen.

Normien mukaisesti AMX-30:ssä oli täysin tiivis runko, mikä mahdollisti toiminnan ydin, kemiallisen ja biologisen uhan alaisuudessa. Se myös kykenee kahlaamaan jopa 2 metrin syvyydessä. Panssarivaunun mukana kulki tarvittaessa jopa 47 kappaletta ammuksia pää aseeseen.

Kuvassa: AMX-30B2
Lähteet: http://en.wikipedia.org/wiki/AMX_30

Ei kommentteja: