sunnuntai 13. tammikuuta 2008

M2/M3 "Bradley"

M2 Bradley on Yhdysvaltojen käyttämä rynnäkköpanssarivaunu. Kuten muutkin rynnäkköpanssarivaunut maailmalla Bradley suunniteltiin kuljettamaan jalkaväkeä panssarinsa suojissa, sekä tarjoamaan jalkaväelle tulitukea taistelu tilanteessa. Bradley nimitystä päätettiin jo suunnittelu vaiheessa käyttää molemmista, M2 ja M3 versioista, koska niillä on sama runko pohjana, muidenkin erojen ollessa lähinnä muutamia teknisiä yksityiskohtia, sekä tietenkin käyttötarkoituksessa.

Bradley:n ura alkoi vuonna 1981, kun Yhdysvaltojen maavoimat otti sen virallisesti käyttöön. Tähän päivään mennessä Bradley perheen rynnäkköpanssarivaunuja on valmistettu yhteensä 6.724, joista M2 versiota 4.641 kappaletta ja M3 versiota 2.083 kappaletta. Molemmat mallit suunnitteli ja tuottaa BAE Systems Lad and Armaments.

M2 toimii ns. perinteisenä rynnäkköpanssarivaununa, kun taas M3 suunniteltiin panssaritiedustelun ja rakuuna osastojen käyttöön. M2:ssa on 3 hengen miehistö (ajaja, johtaja ja ampuja), sekä kuuden hengen jalkaväki ryhmä. M3:ssa on 3 hengen miehistö (ajaja, johtaja ja ampuja), sekä kahden hengen tiedustelu osasto. Tämän lisäksi siinä on ylimääräisiä radioita, kaksi kappaletta TOW, Javelin tai Dragon panssarintorjunta ohjus laukaisimia. Perus aseistuksiin molemmissa malleissa kuuluu tornin 25mm M242 konetykki, sekä 7.62mm koaksiaalinen 7.62mm M240 konekivääri.

Näiden kahden ”perus” mallin lisäksi on olemassa muutamia variantteja, ehkä parhaana esimerkkinä M6 ”Linebreaker”, jossa on perus aseistuksen lisäksi Stinger ilmatorjunta ohjuksien laukaisimet.

Kuvassa: M2 "Bradley"
Lähteet:
http://en.wikipedia.org/wiki/M3_Bradley
http://www.fas.org/man/dod-101/sys/land/m2.htm

Ei kommentteja: