sunnuntai 6. tammikuuta 2008

ZSU-23-4 "Shilka"

ZSU-23-4 "Shilka" on Neuvostoliiton ilmatorjuntapanssarivaunu. Se on täysin itsenäinen, liikkuva, tutka-ohjattu ilmatorjunta järjestelmä. Kun Neuvostoliiton asevoimien edustajat huomasivat 1950-luvun puolivälin aikoihin, että sen aikainen ZSU-57-2 alkoi olla vanhentumassa, asesuunnittelijat saivat käskyn uuden (modernin) ilmatorjuntapanssarivaunun suunnittelusta.

Vanha Neuvostoliiton ZSU-57-2 oli nimensä mukaisesti aseistettu kahdella 57mm ilmatorjunta tykillä. Tykit tähdättiin täysin optisesti, joten se ei ollut erityisen tarkka. Muutenkaan ZSU-57-2:sta ei pidetty erityisen onnistuneena; Se pystyi kuljettamaan mukanaan hyvin rajallisen määrän ammuksia, oli epätarkka johtuen täysin optisista tähtäys metodeista ja ei ollut erityisen liikkuva.

ZSU-23-4 "Shilkan" tullessa palvelus käyttöön 1965, se uudisti Neuvostoliiton lähi-ilmatorjunnan lähes täydellisesti. Se yhdisti hyvin toimivan 30mm RPK-2 "Tykki levy" tutkan, nopean ja pienen PT-76 kevyen tiedustelupanssarivaunun rungon ja neljä toisiinsa linkitettyä 23mm konetykkiä. Yhdessä yössä koko NATO:n ilmatorjunta tykistö jäi jälkeen, mutta mikä todistaa "Shilkan" erinomaisuuden on, että vaikka ajan hammas on jo nakertanut kyseistä ilmatorjuntapanssarivaunua, se on silti vakava uhka milletahansa helikopterille tai matalalla lentävälle lentokoneelle, joka uskaltaa tulla sen ammunta-alueelle.

Kuvassa: ZSU-23-4 "
Lähteet: http://en.wikipedia.org/wiki/ZSU-23-4

1 kommentti:

it kirjoitti...

Ihan on vielä nykyaikasen näkönen vaunu vaikka ikää jo on.