sunnuntai 6. tammikuuta 2008

Marder 1

Marder 1 (mystisesti nimetty, koska 2:sta ei koskaan tullut...) on Länsi-Saksassa suunniteltu ja valmistettu rynnäkköpanssarivaunu, joka astui palvelukseen 1971. Valmistuksen kestäessä vuosikymmeniä, niitä valmistettiin yhteensä 2136 kappaletta, kaikki Saksan armeijalle. Saksa on ilmoittanut Marder 1 rynnäkköpanssarivaunun olevan käytössä vuoteen 2010 asti, mutta mitään korvaajaa ei ole esitetty, joten ne todennäköisesti säilyvät Saksan pääasiallisena rynnäkköpanssarivaununa vielä pitkään tulevaisuuteen.

Marder 1:ssä on ulkoinen 20mm konetykki ja koaksiaalinen 7.62mm MG3 konekivääri. Näitä ohjataan vaunun sisältä, mikä on pitänyt Marderin varsin matalana taisteluajoneuvoksi. Tämän lisäksi kuljetettavilla sotilailla on mahdollisuus käyttää (myös kauko-ohjattu) konekivääriä miehistö tilan päällä. Näiden aseiden lisäksi suurimmassa osassa Marder 1:siä on ohjus laukaisin, tyypillisesti MILAN panssarintorjunta ohjukselle.

Marder 1:ssä on kolmen hengen miehistö (johtaja, ampuja ja ajaja), sekä kyytiin mahtuu 6-7 sotilasta, riippuen versiosta. Kuljetettavat sotilaat menevät sisään ja poistuvat vaunun taka-osassa olevasta rampista, mikä takaa (vähintään) nopean poistumisen.

Koska Marderilla on jo pitkä ura takanaan, se on saanut useita päivityksiä, lähes järjestään kaikki vaunut on päivitetty uusimpaan standardiin. Nykyisiltään käytössä on Marder 1A3, vaikkakin 1A5 on olemassa, vain 74 on päivitetty tähän muotoon. Päivitykset ovat tuoneet merkittäviä parannuksia tähtäimiin, liikkuvuuteen ja taistelukestävyyteen.

Kuvassa: Marder 1A5
Lähteet:
http://en.wikipedia.org/wiki/Marder_%28IFV%29
Encyclopedia of tanks & armoured fighting vehicles - Christopher F.Foss

Ei kommentteja: