keskiviikko 16. tammikuuta 2008

BTR-60

Tyyppi: Kuljetuspanssarivaunu
Valmistus maa: Neuvostoliitto
Valmistaja:
Gorkiy automobile plant
Palvelukseen astumis vuosi: 1961
Valmistus määrä:
Tuntematon, valtavasti

BTR-60 kehitettiin 50-luvun loppu puolella korvaamaan edellinen, keskinkertainen BTR-152 kuljetuspanssarivaunu moottoroiduissa jalkaväki divisioonissa. Hyväksynnän jälkeen se astui palvelukseen 1961. BTR-60 oli huomattava edistys askel edeltäjäänsä verrattuna. Siinä oli 6 renkaan sijasta 8, jotka kaikki olivat vetäviä. Tämän lisäksi BTR-60 on uinti kykyinen, vaunun kulkiessa eteenpäin kahden propellin avulla, jotka saavat voimansa suoraan moottoreilta.

Kuten suurinosa Neuvostoliitossa suunnitelluista ja valmistetuista kuljetuspanssarivaunuista, myös BTR-60 aloitti palveluksensa avo kattoisena. Tämä ongelma korjattiin BTR-60A:ssa, mutta tämä tarkoitti sitä, että jalkaväki joutui kiipeämään vaunun päälle ja menemään pienistä katto luukuista tullessaan ja poistuessaan.

Erikoisuutena BTR-60:ssä oli kaksi ZIL-375 V8 bensa moottoria, jotka antoivat 180 hevosvoimaa/kappale. Niiden sijoitus paikka oli myös hieman erikoinen, ajoneuvon perään, joka normaalisti on kuljetettavien käytössä ja paikka jalkaväen sisään/ulos -käynti oville. Toinen automotiivinen erikoisuus oli, että jokaisella renkaalla oli oma vääntöjousi iskunvaimentimena.

Ensinmäisten versioiden aseistuksena oli 7.62mm SGMB ja PKB konekiväärit, mutta BTR-60BP asennettiin 14.5mm KPV konekiväärii pieneen torniin. Tämän lisäksi jalkaväki pystyi ampumaan pienistä ampuma-aukoista, joita oli 3 kappaletta per puoli.

Kaikkissa BTR-60:nen versioissa on vakiona renkaiden keskus paine järjestelmä, infrapuna laitteet yö liikkumista varten, sekä valonheitin. BTR-60A toi myös mukanaan täyden NBC suojauksen. Halpana ja yksinkertaisena valmistaa, ei ole mikään ihme että kuljetuspanssarivaununa se on saavuttanut huomattavia vienti sopimuksia, mm. Intiaan ja tietenkin Itä-Euroopan maihin.

Oma mielipiteeni:
Tulee myöhemmin.

Lähteet:
Encyclopedia of tanks & armoured fighting vehicles - Christopher F. Foss
Encyclopedia of tanks & armoured fighting vehicles - Chris Bishop
Kuvassa: BTR-60PB

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tuota tuota.
Kyllä meillä oli 80 luvulla noita BTR 60 PB vaunuja, mutta niissä oli sivuventtiili suorakuutos koneet (2kpl/vaunu), ja niissä oli yhteensä 180hp tehoa. Lisäksi pienenä tarkennuksena kaikki akselit olivat vetäviä, mutta molemmat etummaiset kääntyvät akselit pystyi kytkemään myös pois, jolloin vain 2 takimmaista paria veti.

Anonyymi kirjoitti...

Lisäksi vesiajoon vaunussa oli vain yksi potkuri, johon käyttövoima tosin tuli molemmilta moottoreilta

Panssari kirjoitti...

Mielenkiintoinen sivu, mukava lukea näistä suomeksi.

Anonyymi kirjoitti...

Terve! Tuli ajeltua hämjp rauk kyseisellä vaunulla 1979-1980! Oli aika mielenkiintoinen!