lauantai 5. tammikuuta 2008

M60 "Patton"

M60 Patton oli (ja on...) neljäs ja viimeinen "Patton" -sarjan panssarivaunuista, jotka Yhdysvallat otti käyttöönsä. M60 toimi Yhdysvaltojen ja useiden sen liittolaisten (lue: NATO) taistelupanssarivaununa. Tuotanto alkoi 1960 ja loppui vasta 1989-90 välisenä aikana, tehden siitä yhden pitkä-ikäisimmän panssarivaunu tuotannon koskaan. M60:sen toimialueina kylmän sodan aikaan oli lähinnä Eurooppa (Saksa) ja Etelä-Korea, kun taas vanhempaa M48 Pattonia käytettiin kaakkois aasiassa (Vietnam).

Kuten jo aikaisemmin mainittu, M60 kuuluu ns. Patton -sarjaan. Se suunniteltiin korvaamaan vanhentumassa oleva M48. Vaikka ulkoisia yhtäläisyyksiä vaunuilla onkin, löytyy myös useita huomattavia eroja. M60:sen runko on uudelleen suunniteltu, suoralla slopella (verrattuna pyöristetty slouppaus), kolme ylätelapyörää per puoli (5:den sijasta) ja alumiinista valmistetut telapyörät (M48:ssa oli teräksiset).

M60:sen pääaseena toimii 105mm panssarivaunukanuuna, sekä tukiaseina 7.62mm panssarivaunu konekivääri ja .50 kaliberinen (12.7mm) ilmatorjunta konekivääri. Erityistä panssarivaunukanuunassa on se, että siinä ei ole suuliekin poistajaa. M60:ssä oli lähes saman tyyppinen torni kuin vanhemmassa M48:ssa, mutta uudemmat M60:sen mallit saivat "neula nokka" -malliset tornit. Nämä tarjosivat hieman enemmän tilaa miehistölle, sekä paremman panssaroinnin.

Kuvassa: M60A3 puskulevyllä
Lähteet:
http://en.wikipedia.org/wiki/M60_Patton
Encyclopedia of tanks & armoured fighting vehicles - Christopher F.Foss

Ei kommentteja: